O simplă lecție de istorie care a schimbat atâtea in lume!
Pe lângă însemnătatea speciala de zi naționala – 1 Decembrie marchează și un eveniment istoric foarte important: unirea Transilvaniei cu România.
La 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.
La Alba Iulia, aşa cum a fost şi la Cernăuţi, la 28 noiembrie, a fost adunareatuturor românilor din Austro-Ungaria. La 11 decembrie se ratifică Marea Unire de către Guvernul României, iar declaraţia de la Alba Iulia este înmânată regelui Ferdinand. Regele promulgă în aceeaşi zi decretul de sancţionare a unirii. Recunoaşterea internaţională a unirii Bucovinei cu România s-a făcut la 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate şi Austria. Pe 28 octombrie 1920, s-a semnat Tratatul de la Paris, pe de-o parte de România şi pe de cealaltă parte de Puterile Aliate, care a avut ca scop recunoașterea unirii României cu Basarabia.
Anterior, în perioada 1866 – 1947, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 10 mai, apoi, între anii 1948 și 1989, pe 23 august.
In aceasta zi romanii de pretutindeni sărbătoresc alaturi de cei dragi cu gândul la țara lor, Romania.